PEJ: Forskningsprojekt skal gøre modebranchen mere bæredygtig

I et nyt forsknings- og innovationsprojekt skal forskere fra Aarhus Universitet, i samarbejde med en række internationale partnere, komme med anbefalinger til Europa-Kommissionen om, hvordan modeindustrien bliver mere bæredygtig.

I et nyt forsknings- og innovationsprojekt CRAFT-IT4SD (Craft Revitalization Action for Future-proofing the Transition to Innovative Technologies for Sustainable Development) skal forskere i samarbejde med en række virksomheder, sætte fokus på, hvordan modeindustrien kan blive mere bæredygtig for at leve op til de kommende krav fra EU.

Selv om flere virksomheder er begyndt at tænke i bæredygtighed, så skal modeindustrien reguleres i en sådan grad, at bæredygtighed ikke kan være op til den enkelte virksomhed, men skal reguleres ved lovgivning.

Klare klimamål
Europa-Kommissionen har fastsat klare mål om at reducere klimapåvirkningen fra mode- og tekstilproduktion og affald.
Målet er, at tekstilprodukter på EU-markedet inden 2030 skal være langtidsholdbare, genanvendelige og fri for farlige stoffer. De skal være produceret med respekt for sociale rettigheder og miljøet:

”Det kræver en gigantisk omstilling af modeindustrien for både de små og mellemstore virksomheder, men i høj grad også for den store modeindustri, der har levet af ”fast fashion”. De skal alle leve op til den nye lovgivning, der kommer. Derfor handler en del af vores projekt også om den juridiske del i det.
Hvordan finder man som virksomhed ud af, hvilke værktøjer og ressourcer, man med fordel kan hive fat i, når man skal omstille sig?” forklarer Adriënne Heijnen, der sammen med lektor Marianne Ping Huang står i spidsen for projektet.

Løsningen skal findes mellem nyt og gammelt
En del af svaret på det spørgsmål skal komme fra de anbefalinger, forskerne skal udarbejde i samarbejde med udvalgte internationale virksomheder.
Det er virksomheder, som alle har det til fælles, at de er mindre virksomheder, som er lokalt forankrede med en stærk håndværksmæssig tradition lige fra uldspinderier i Danmark, broderede mønstre i Rumænien eller samerkulturens produktion af tøj og værktøj i Nordfinland.

Læs hele artiklen her