PEJ: DBAs Genbrugsindeks 2022: Tøj er favoritten, når det kommer til brugte varer

Det er moderne at handle brugt mode. Det viser DBAs årlige, store undersøgelse ’Genbrugsindekset’. I 2017 havde 35 procent af kvinderne handlet med brugt tøj, mens tallet for 2022 er helt oppe på 46 procent. Desværre går det i den forkerte retning, hvad angår brugt tøj og mænd.

Giner, målebånd og tøjstativer har været på overarbejde de seneste år. Det fristes man i hvert fald til at konkludere, når man dykker ned i DBAs Genbrugsindeks 2022. Undersøgelsen viser nemlig, at vi er vilde med at handle med brugt tøj.

Ifølge undersøgelsen er ’tøj’ nemlig den mest populære genbrugsvare i Danmark, eftersom hele 32 procent af danskerne svarer, at de inden for de seneste 12 måneder har købt og/eller solgt en eller flere stykker brugt tøj.

Derfor er det nærliggende at tænke, at de tomme tøjstativer, der bliver brugt til at vise second hand-tøj frem på loppemarkeder, har været taget flittigt i brug det seneste år. Danskerne er vilde med second hand-mode.

Det kan også mærkes på DBA, hvor kategorien ’Tøj og mode’ er den kategori med næstflest nyoprettede annoncer. Kun overgået af DBAs bolig-kategori.

“Det er skønt, at danskerne godt kan se fidusen i at både købe og sælge tøj, der har haft et liv før dem. Lige nu ser vi mange eksempler på tøj og stof med nostalgiske mønstre og figurer, der bliver syet om til nyt tøj. De nye måder at genbruge gammelt tøj på kan være årsag til, at så mange flere handler med brugt tøj nu,” fortæller Julie Schoen, DBAs talsperson.

Det er dog tydeligt, at det især er kvinderne, der bladrer gennem loppestativerne og som får oprettet annoncerne med det brugte tøj. I 2022 svarer hele 5 ud af 10 kvinder, at de inden for det seneste år har enten købt og/eller solgt brugt tøj. For bare fem år siden var svaret 35 procent.

“Det er helt suverænt, at så mange flere kvinder i dag køber og sælger tøj på brugtmarkedet. Det er jo en fantastisk udvikling,” siger Julie Schoen.

Knap så fantastisk er det, når vi vender os mod mændenes tøjvaner på genbrugsmarkedet. 18 procent af mændene svarede tilbage i 2017, at de havde handlet med brugt tøj inden for de seneste 12 måneder. I dag er tallet 17 procent.

“Jeg kan kun gisne om, hvorfor det forholder sig sådan, men et bud er, at mænd typisk gerne vil have tøjindkøbet gjort i en fart. Jeg har en forforståelse af, at kvinder oftere går og hygger sig med at finde deres indkøb, og det kræver det også sommetider, når du skal finde den rigtige kjole på brugtmarkedet – det kan kræve tid og research, fordi der er så stort et udvalg, og ingen ’item’ er ens. På loppemarkeder skal man nogle gange rode i papkasserne med ’tøj til 20 kr’ for at finde guldet. Noget siger mig, at færre mænd end kvinder har tålmodighed til dette,” fortæller Julie Schoen og fortsætter:

“For nogle år siden målte jeg, at der var flere annoncer oprettet af kvindelige brugere end af mandlige brugere i DBAs herretøjskategori. Det understøtter jo pointen om, at mændene ikke selv er så flittige til at få solgt deres tøj. Opdagelser viser dog heldigvis, at det ikke samtidig betyder, at der så ikke er så meget brugt herretøj på portalen.”

Kilde: BranchebladetToj