Sådan udvikler handelslivet sig i fremtiden
Bymidterne og de fysiske butikker vil bestå. Det mener direktør for Institut for Center-Planlægning, Per Nyborg. Han mener dog, at bymidterne skal fortætte sig, så der kan skabes inspirerende og livlige områder med handel, caféer, servicefag og boliger i forening, og så mener han, at de fysiske butikker skal bruge nethandlen til at få kunder i butikkerne.
Af Pia Finne
”Vi er inde i en tid, hvor tingene for alvor er ved at ændre sig. Det er en proces, der stået på i mange år. Men den fortsætter, og den tager en drejning”. Det siger Per Nyborg, der er direktør i Institut for Center-Planlægning.
At vi vil se færre butikker fremadrettet, er en tendens, Per mener, vil fortsætte. ”Der vil være færre steder, vi kan købe vores udvalgsvarer. Og det liv, butikkerne skaber i byerne, vil langt hen ad vejen blive erstattet af andre typer funktioner som vinbarer, ølbarer og cafeer. Faktisk er mætningspunktet for den type virksomheder ved at være nået mange steder, og de udadvendte funktioner som behandlere, skønhedsklinikker, frisører og fitnesscentre er ved at rykke tættere på de centrale dele af byerne i de lokaler, der tidligere husede butikker. Dermed transformeres de tomme lokaler til steder, der er i live. Og vi har kun set begyndelsen”, lyder det fra Per.
Han slår dog også fast, at der er et stort politisk fokus på bymidter. På at de ikke sygner hen, men tilføres energi og opmærksomhed, og at der investeres i bymidterne i erkendelse af, at det er byernes livsnerve.
Han tror klart på, at det vil fortsætte i de kommende år. Men han mener også, byerne skal tænke fremad: Hvordan skal vores by se ud om 5-10 år, hvor stor skal byen være, og hvad med bymidten: Har byen den rigtige størrelse, eller skal den fortættes mere i forehold til i dag? ”Jeg tror klart, at så vi vil se en omdannelse af bymidterne, så de indskrænker sig på et mindre areal, der så kan blive et interessant område med gang i”, lyder det.
Med en byfortætning tilføres der også boliger centralt i byerne. Det betyder igen, at der skabes mere liv, end der tidligere har været. ”Mange af de mennesker, der hidtil har boet i parcelhuse med haver uden for byerne, søger nu ind mod byen i lejligheder, og derfor ser vi også det store fokus på boligbyggeri, der netop er centralt i byerne nu”.
Købsadfærden har ændret sig
Med forandringen af bymidterne ses også en ændring i købsadfærden. ”Rigtig mange udvalgsvarer købes digitalt, og den udvikling er vi slet ikke færdige med.
Men der sker også en tiltagende professionalisering, så webshops bliver dygtigere til også at drive fysiske butikker sideløbende. Og der er ingen tvivl om, at dem, der klarer sig bedst, er dem, der kan begge dele. De kan mødes med kunderne, der hvor de er i den fysiske verden og på nettet, og detailhandlen smelter mere sammen”, fastslår Per, og han understreger, at hvor en del eksperter igennem de senere år har spået den fysiske detailhandels død, så har man hos Institut for Center-Planlægning hele tiden troet på den.
”Forbrugerne sætter pris på at komme ind i en fysisk butik. Er der problemer, kan de let bytte og afhente, når de har et fysisk holdepunkt. Derfor er mange også villige til at købe på nettet og afhente i en fysisk butik med click and collect. De fysiske butikker får med andre ord en større rolle i nethandlen, fordi de sidste kilometer er så uhyre vigtige, og derfor er det en god idé at involvere en fysisk butik i den del af processen frem for en traditionel distributør”.
Netop dét at skabe trafik i en butik eller generere flow i et område er bestemt ikke negativt. Tværtimod. Området, hvor pakkerne afhentes, kan sættes i spil, og det kan gøres attraktivt i forhold til at inspirere kunden yderligere.