Omnichannel er det nye sort
Butikkerne er nødt til og i endnu større grade end hidtil at koble de fysiske butikker sammen med online-butikkerne, så overgangen bliver flydende. Peter Schjøtt, der er digital atlet hos Plead, mener, man skal sørge for at skabe den samme oplevelse online, som man skaber i butikken.
Af Pia Finne
”80-90 pct. af alle forbrugere begynder deres køb med at søge information på de digitale medier. Også dem, der vælger at købe varen i en fysisk butik. Derfor er det utroligt vigtigt, at de fysiske butikker bruger de digitale medier, og at man uanset branche forstår adfærden og kravene fra forbrugerne”. Det mener Peter Schjøtt, der er digital atlet hos Plead, som han startede op for 16 år siden.
Han deler forbrugerne op i to segmenter. Dem, der er aktivt søgende og de passive forbrugere.
”De aktivt søgende er de vigtigste. De har allerede besluttet sig for at købe, hvad enten det er et køleskab eller de par nye sko, og selv om de begynder søgningen på de digitale medier, behøver virksomhederne ikke at stimulere dem til køb. De vil gerne købe, så for virksomhederne handler det om at sikre sig, at forbrugeren finder forretningen, og at de kan finde de informationer, de har brug for, på websitet”.
Hans pointe er, at selv om en forbruger begynder købet digitalt, er det de præcis samme behov, man skal have opfyldt, som når man går ind i butik. Man forventer hjælp, en stor faglighed og tillid.
”De fleste har ikke besluttet sig for, om det nye par sko skal købes online eller i den fysiske butik. Men uanset hvad, er det begyndelsen på købsrejsen”. Faktisk fortæller Peter, at 60 pct. af al trafik kommer fra Google eller YouTube, og sælger man sko, og dukker man ikke op, når der søges, så kommer man ikke i spil.
Det kan være et spørgsmål, man stiller på Google: Hvorfor skal jeg vælges sko med lædersåler? Så skal du have svaret på det spørgsmål på dit website for at dukke op i Googles organiske resultater (det vil sige, det man ikke betaler for), og så kan du her vise, hvad man også kan få i den fysiske butik og fortælle, at kommer du forbi her, kan du få endnu bedre hjælp til at vælge de helt rigtige sko.
Peter giver et eksempel med løbebutikken Runners Lab i Aalborg, der dukker op som det første, når man søger, fordi de laver gode guides. ”Jeg sidder i Køge, men løbebutikken i Køge viser bare, hvilke sko jeg kan finde i butikken, og de dukker derfor ikke op, når man søger på: ”Hvilke løbesko skal jeg vælge?”, så frem for at handle lokalt, vælger jeg altså at handle i den anden ende af landet”.
Man behøver ikke at genopfinde den dybe tallerken
Peter slår fast, at man ikke behøver at opfinde den dybe tallerken igen. Man kan lave en blog på sig hjemmeside og svare på nogle af de mange spørgsmål, man dagligt får i butikken.
Mange mener, det er uoverskueligt med de digitale medier. Men Peters råd til ”nybegyndere” er, i første omgang at gå efter den letteste målgruppe; dem, der allerede har besluttet sig for at købe, og strategien er ganske enkelt at sørge for at blive vist på Google og YouTube.
”Se det som et hjælpemiddel, og betragt nettet som din fysiske butik. Gør du ikke noget, for at få kundernes opmærksomhed, er det som at lade kunderne gå ind i den fysiske butik, hvor de bliver modtaget af et skilt, hvor der står: Vi har desværre ikke nogen, der kan hjælpe dig, så du må klare dig selv”, og det sker jo ikke”.
Derfor rådgiver Peter også virksomheder, han hjælper, til at begynde helt enkelt.
Hvilke spørgsmål stiller kunderne oftest, når de kommer ind i butikken? Og så er man allerede godt i gang med at lave indhold.
Man kan også få lavet en gratis undersøgelse på Google over, hvad det er, folk søger på. En god idé er at skrive 10-15 artikler om f.eks. forskellige typer sko, såler, hvordan vælger man sneakers, de bedste vinterstøvler, tips og tricks til vedligeholdelse med videre, og lægge dem op, for de vil hele tiden stå og arbejde, hver gang nogen søger, og dermed får man en bedre og bedre rating på Google”.
Den tekniske term er SEO-optimering, som står for search engine optimization, men det handler i bund og grund om, at få interesserede til at gå ind på sit website. Når Google ser, der er trafik, optimeres sitet.