10 tips til at skabe en bæredygtig butik.

Tekst: Pia Finne


Rigtig mange detailhandlere vil gerne være mere bæredygtige, men det kan være lidt svært at overskue, hvordan man griber det an, og hvor man kan gøre den største forskel. SKO har samlet 10 gode råd til, hvordan du kan gøre din butik mere bæredygtig allerede i dag. Og husk at gøre kunderne opmærksom på det, for bæredygtighed er et godt salgsargument, og det er  imageskabende.


Bæredygtighed er et buzzword, der er på alles læber. Men det er meget mere end det. Det er en ny måde at tænke på og at tage ansvar for vores fremtid, vores klima og vores miljø på. Rigtig mange detailhandlere vil gerne være en del af den nye bæredygtige bølge, men det kan være vanskeligt at komme i gang. Vi ved, vi skal spare på el og sortere affaldet, men hvor kan man ellers sætte ind? SKO har fra bl.a. Groenforskel.dk, SparEnergi.dk mv. samlet 10 tips, der er lette at gå i gang med, hvis man gerne vil have en mere bæredygtig arbejdsplads.

1. Slut med gratis plastikposer

Et af de områder, hvor der skal sættes ind, er på plastikposerne. Hver dansker bruger cirka 80 plastikbæreposer om året. Det er i alt omkring 460 millioner. Derfor har Folketinget besluttet, at det fra 1. januar 2021 er forbudt for forretninger at give gratis bæreposer til kunderne. I stedet skal poserne koste minimum fire kroner. Det gælder både poser af plastik, papir og andet materiale. Minimumsprisen er sat for at sikre, at forretninger ikke omgår det nye lovforslag ved at tage et symbolsk beløb for plastposerne.

Ifølge miljøminister Lea Wermelin (S) er tiltaget et skridt i den rigtige retning for at få forbruget af plastik ned og genbruget op. ”Vi har brug for, at vi tænker os bedre om; at vi får lagt de dårlige vaner på hylden, og at vi får genbrugt og genanvendt mere, hvis vi skal sikre en grønnere planet til de kommende generationer”, siger hun til DR.

Forbuddet i det nye lovforslag vil også gælde alle typer tynde plastikbæreposer med og uden hank som dem, man får hos grønthandleren.

Direktør i Dansk Detail Jens Birkeholm mener, at detailbutikkerne skal tage positivt imod den nye lov og se det dels som en ny indtægtskilde og dels som en mulighed for at brande butikken som bæredygtig og miljøvenlig.

En mulighed kunne være at skifte plastikposerne ud med stofposer, som forbrugeren kan genbruge og som kan brande butikken i lang tid fremover.

2. Husk at spare på el
Der er mange muligheder at spare på elektriciteten i en skobutik. Først og fremmest kan man installere et tænd/sluk ur, så butikken ikke står oplyst hele natten. Det sender også et godt signal til omgivelserne.

Brug LED-pærer. LED-pærer bruger helt op til 80 pct. mindre strøm end gammeldags glødepærer, og så holder de cirka 10 gange længere. Vælg A+ eller A++ LED-pærer med en god farvegengivelse på over 90 Ra. Et plus er, at de ikke afgiver så meget varme i butikken.

Husk også at slukke for computere og andet elektronisk udstyr, når butikkens kontor forlades, ligesom man bør gøre sig det til vane at slukke lyset i rum, kontor, lager, baglokale, toilet, når man forlader dem. Et fif er i begyndelsen at opsætte gule post-it’s for at minde sig selv og personalet om de gode energivaner. En anden idé kan være at sætte rumfølere op, så lyset slukker af sig selv, når rummet forlades.

Og så er der jo ingen grund til, at kaffemaskinen står tændt hele tiden. Lav kaffen, sluk for maskinen og hæld kaffen på en termokande i stedet.

3. Brug dagslyset i butikken
Dagslys er på alle måder bedre for os end kunstigt lys. Selv om man selvfølgelig skal sikre, at der er lys nok til, at kunderne kan se skoene på butikkens hylder rigtigt, så kan man måske overveje, om der er tidspunkter på dagen, hvor man ikke behøver at have alt lyset tændt men kun strategisk
udvalgte lamper.

4. Genbrugspapir er guld
Lav en plads med genbrugspapir, der kun er printet på den ene side. Det kan erstatte notesbøger. Sørg for, at bunken er placeret, så alle ser den, når de printer. Det øger bevidstheden om, at papiret ikke skal smides ud, men genbruges – og er en ressource.
Samtidig kunne man også overveje at købe genbrugsgavepapir til de gaver, der skal pakkes ind i butikken. Og husk igen at gøre kunderne opmærksom på, at det er genbrugspapir!

5. Tør hænder i håndklæder
Brug håndklæder på toilettet og i køkkenet i stedet for papir til at tørre hænderne i.

6. Sorter jeres affald
De fleste af os sorterer sirligt vores affald derhjemme, men på arbejdspladsen ryger alting i samme spand. Få en affaldssortering op at køre, så det bliver nemt for medarbejderne at sortere affaldet.

Papir, glas og metal giver som oftest sig selv. Det er lidt vanskeligere med sortering af plast, for det stiller krav til materialegenkendelse for selv de mest ihærdige affaldsnørder. Alle produkter med stoffet PVC må ikke sorteres sammen med andet plastik. Og for at gøre det endnu sværere, er der endda forskel på plastikprodukter, der indeholder henholdsvis blød og hård PVC. Begge dele skal
dog afleveres på genbrugsstationen i containere til blød og hård PVC. Adskillelsen skyldes, at den hårde PVC kan genanvendes, mens den bløde PVC ender til deponi.

En tommelfingerregel er, at hård PVC er plast, som du kan bygge med, mens blød PVC er blød plast, der virker mere standhaftigt end almindeligt folie fra poser og emballager.

Det hårde PVC findes typisk i vandrør, tagrender og tagplader, mens det bløde derimod er mere normalt i vores husholdninger og findes i bl.a. gummistøvler, regntøj, voksduge, vandslanger, vinylgulve, luftmadrasser og presenninger.

Har butikken gavepapir, der skal smides ud, skal det til restaffald, idet gavepapir typisk er en blanding af papir og plast, fordi det er belagt med en fin folie.

Sorteringslogikken er endnu en gang, at sammenblandede enheder (papir og plast) besværliggør genanvendelsen. Papirfibrene i gavepapiret er derudover af en så ringe kvalitet, at det egner sig bedre til forbrænding. Også her er det genanvendelige gavepapir en fordel.

7. Brug ikke engangsservice og plastflasker
Undgå engangsservice som plastikkrus og -tallerkener i butikken til både ansatte og besøgende, eller hvis I serverer en kop kaffe for kunderne, og gør det til en vane, at hver ansat bruger den samme kaffe- eller tekop hele dagen, så det ikke skal bruges så meget energi på opvask. Hav postevand stående i kander i køleskabet, og brug ikke vand på plastikflasker. I øvrigt gælder det samme
her: Hav et glas, der bruges hele dagen i stedet for at tage et nyt, hver gang, I skal have en tår vand.

8. Sæt tænderne i lokale frugter
Hvis virksomheden har en frugtordning, så undersøg, om I kan få økologiske og gerne lokalt producerede frugter.

9. Genbrug patroner
Hvis man har prøvet at skifte en printerpatron, så ved man, hvor meget plastik, der går til spilde. Brug derfor printerpatroner, der kan genopfyldes.

10. Gør klimaindsatsen til en leg
Adfærdsændringer er ikke nemme at få succes med. Så er det sagt. Derfor er det en god ide at bruge konkurrencer til at motivere hinanden. Hvis du gerne vil have dine kolleger med på vognen, så tag initiativ til en konkurrence, hvor I definerer et mål, som I kan konkurrere om.

Det kan være, I vil reducere energiforbruget i butikken med 5 pct. over en måned. Eller konkurrere om, hvem der er bedst til at huske slukke lyset, når I går hjem.

Sparenergi.dk har lavet materiale til den slags kampagner eller konkurrencer, der gratis kan bestilles på sparenergi.dk